zondag 26 juni 2011

leesMEI deel 4 van 8

leesMEI deel 3 van 8

berlin juni 2011 - dr. pong

berlin juni 2011 - wohnzimmer

timon koomen (eindexamen) 3

Timon Koomen - Eindexamenconcert op 21 juni 2011 stadserf Rood|Noot - Timon Koomen (gitaar), Morris Kliphuis (hoorn), Remco Menting (slagwerk), Kay Ramati (bas) - opname Peter Kolpa

zaterdag 25 juni 2011

timon koomen (eindexamen) 2

Timon Koomen gaf dinsdag 21 juni 2011 zijn eindexamenconcert op stadserf Rood|Noot. Morris Kliphuis (hoorn), Remco Menting (slagwerk) en Timon Koomen (gitaar).

timon koomen (eindexamen) 1

Timon Koomen gaf dinsdag 21 juni 2011 zijn eindexamenconcert op stadserf Rood|Noot. Morris Kliphuis (hoorn), Remco Menting (slagwerk) en Timon Koomen (gitaar).

zondag 19 juni 2011

mark faustus rutte


artikel Mark Faustus Rutte (de Volkskrant) Hans Koolmees

vrijdag 17 juni 2011

wat de boer niet kent 4 FILMPJES 2011

Vier animatiefilmpjes gemaakt door leerlingen uit groep 8 van basisschool Hof ter Weide in het kader van het educatieproject Wat De Boer Niet Kent van stadserf Rood|Noot & Sir Moving Images i.sm. Hof ter Weide. Filmpjes gemaakt in de periode 6 t/m 9 juni 2011.

knip- & plakwerk (2)

donderdag 16 juni 2011

documentaire nu te zien - filmpjes morgen


De documentaire over het maken van de vier filmpjes is nu te bekijken. De filmpjes zijn vanaf morgen te zien, nadat we het vierde filmpje eerst aan de makers zelf hebben laten zien. (Dit in verband met een technisch probleem vorige week vrijdag.)

wat de boer niet kent (documentaire) 2011

Documentaire over het maken van de animatiefilmpjes door leerlingen van groep 8 van basisschool Hof ter Weide in het kader van het educatieproject Wat De Boer Niet Kent van stadserf Rood|Noot & Sir Moving Images i.sm. Hof ter Weide. Opnames gemaakt in de periode 6 t/m 9 juni 2011 door Wout de Boer, Kirsten Roosendaal, Renske Mijnheer en Peter Kolpa.

knip- & plakwerk (1)

woensdag 15 juni 2011

trouble - melle de boer

Most of my troubles are self invented ghosts.

daan 't sas - proeftuin - 2 juni 2011

beeldverslag van 2 juni 2011: Daan 't Sas laat in de voortuin van stadserf Rood|Noot in drie bakken groente en fruit groeien, zodat er in september 2011 een menu van drie gangen kan worden geprepareerd en geserveerd voor drie personen: de tafel is reeds gedekt! Opnames gemaakt op 2 juni 2011 © daan 't sas

zondag 12 juni 2011

verbeke foundation - korte impressie

verbeke foundation
Beelden op het buitenterrein van de Verbeke Foundation
boven: will deckers
midden: ronald de winter
onder: aeneas wilder

vrijdag 10 juni 2011

wat de boer niet kent 2011

wat de boer niet kent 2011


Afgelopen week is er enthousiast en zeer geconcentreerd gewerkt door leerlingen uit groep 8 van basisschool Hof ter Weide aan vier animatiefilmpjes met (vergeten) groente in de hoofdrol. Zodra alle ouders toestemming geven, zullen de filmpjes én een documentaire op deze plek kunnen worden bekeken.

dinsdag 7 juni 2011

aart van zoest over leesMEI

Hans Heesen heeft bedacht dat Gorters gedicht Mei het verdient om in zijn geheel te worden voorgelezen. En gelijk heeft hij. Het is een heel mooi gedicht. Het integraal lezen is wel een enorme opgave. De Mei is buitensporig lang. Meer dan vier duizend regels. Ga er maar eens aanstaan.

Yes we can, is een devies dat niet alleen bij Obama past maar ook bij Hans Heesen. Hij is er immers op uit om in Utrecht aandacht voor literatuur te activeren. Nog maar zeer onlangs heeft hij samen met Niels Bokhove het literatuurtijdschrift 'De Utrechtse boekhouder' van start laten gaan. Het voorlezen van Gorters Mei heeft hij vorig jaar, mei 2010, al laten gebeuren. Dit jaar vond 'LeesMei' opnieuw plaats. Op 2 juni, twee dagen nadat de meimaand al geconsommeerd was. Je zou het een eerbewijs achteraf kunnen noemen.

Dit jaar was ik er bij. Honderd mensen lazen beurtelings een toegewezen bladzijde voor. Vanaf de eerste tot de laatste regel. Vanaf 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' tot 'Daar ligt bedolven mijne kleine Mei'. Aan deze twee verzen valt al te constateren dat de 25-jarige Herman Gorter al een groot dichter was.

Zou er een Nederlander bestaan die die eerste regel van Gorters Mei niet kent? Ondenkbaar, want het is een juweel in ons nationale erfgoed, door zijn betekenis en klankschoonheid, kortom door zijn poëtische potentie. Maar dat heeft die laatste regel ook, met zijn tederheid die omsluierd ligt in de assonantie van die heel typische Nederlandse ij-klank en de frêle flirt met het nabije 'mijn kleine meid'. Minder bekend, die regel, als een meisje dat op het bal dreigt onopgemerkt te blijven, maar proef 'm op de tong.

Ik was er dus bij dit jaar. Niet helemaal tot het einde, dat moet ik opbiechten. Maar voldoende lang om met welbehagen kennis te nemen van wat ik hoorde. En ook om kennis te maken met de omringende aanwezigen. Goed volk. Tot dusver hield ik me aan mijn privé-theorie dat als je onder goed volk wilt verkeren je het moet zoeken bij boekhandelaren of schakers. Maar sinds 2 juni jongstleden voeg ik daar nu onvoorwaardelijk de poëzieminnaars, à la Hans Heesen en de zijnen, aan toe. (Zo ben ik als oprecht Peirceaan toch weer bij drievuldigheid aangeland.)

Apetrots was ik dat ik de eerste Gorterverzen mocht voorlezen. Maar dat werd minder toen ik later een invalbeurt vervulde en verzen in een verkeerde volgorde presenteerde. Toen ik, beetje beschaamd, schuchter mijn zitplaats weer had ingenomen, fluisterde een belendende medevoorlezer, Heerma van Voss, me toe: 'Deze tekst kan het wel hebben'. Goed volk, ik zei het al.

Het troostwoord hield geen depreciatie in. Terecht niet. Ik heb intensief geluisterd en af en toe een passerende verbale schoonheid op papier genoteerd. Exotische taal: 'ezels met een rood schabrak'. Kaasjeskruid dat bij Gorter 'malva' heet. Droomwekkende personificaties: 'dommelende golven', 'gedachten als sluwe vogels'.'Boomstammen tergen elkaar om 't hoogst'. Verbluffende eenvoud ook: 'Daar stond ze, en ze stond er als een bloem'. Ook die zin, met zijn toccata van monosyllaben, staat er. Mooi en sterk als een bloem. Ik noem dat graag iconiciteit; en beschouw het als een geheim schoonheidsmiddel.

Er waren aanwezigen die dachten dat ik al schrijvende een beoordeling van de voordrachtskunstenaars noteerde. Dat ik een cijfer gaf of zoiets. Welnee. Ik ben juist blij dat ik geen cijfers meer hoef te geven en dat ik me nu houden kan aan het voorschrift 'Oordeelt niet, opdat ge niet geoordeeld worde'. Ik kon me in die uren daar op het stadserf RoodNoot, bij vervogelaar Thijs van Vuure (een verhaal apart), zorgeloos overgeven aan het mateloze poëzie-genot dat taalwellusteling Gorter ons bereid heeft aan het einde van de negentiende eeuw, toen hij 25 jaar oud was. Een sustainable product.

wie leest MEI

hans dagelet leest MEI

kees 't hart leest MEI

zondag 5 juni 2011

traditie (2) - a.l. snijders

Vorig jaar toen Gorter klonk was het 10 graden op het Stadserf Rood|Noot, de vuurkorven waren geen modieuze aanstellerij, de paardendekens geen luxe. Dit jaar was het warm, meer dan twintig graden. Honderd mensen lazen een bladzijMei, van 1 tot en met 100, van 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' tot en met 'Daar ligt bedolven mijne kleine Mei'. Sommige lezers waren in paniek, ze hadden de verkeerde pagina ingestudeerd, ontdekten het pas achteraf, boden hun excuses aan, maar het was niet erg, bijna niemand had het gemerkt, alleen de gelovigen die met de partituur op schoot meeluisterden, paaspubliek in Naarden. Volgend jaar gebeurt het weer op het Stadserf Rood|Noot in Utrecht, voor de derde keer, de traditie heeft zich gezet. Over achtennegentig jaar is zij voltooid, ook die laatste keer zal ik erbij zijn.

A.L. Snijders - juni 2011

leesMEI deel 2 van 8

Deel 2 (van 8) compilatie leesMEI 2011 nr2 - stadserf Rood|Noot & Hans Heesen - opname donderdag 2 juni 2011 peter kolpa
Lezers: Lammert Voos, Saskia van de Ree, Alexis de Roode, Arend Jan Heerma Vos, Roel van Dalen, Maarten Das, Taco Schreij, Kees 't Hart, Michele Hutchison, Thijs van Vuure, Jolies Heije e.a.

leesMEI deel 1 van 8

1 Aart van Zoest (grondlegger van de semiotiek), 2 Karin Amatmoekrim (schrijver), 3 René Huigen (dichter), 4 Bas Blokker (redacteur NRC), 5 Anne Broeksma (dichter), 6 Lucia Claus (directeur Stadsschouwburg), 7 Walter Crommelin (acteur), 8 Beatrijs Smulders (verloskundige/publicist), 9 Ester Naomi Perquin (dichter), 10 Erik Bindervoet (schrijver), 11 Hans Dagelet (acteur), 12 Peter Drehmanns (schrijver/dichter)

leesMEI consternatie

Tijdens het laatste blok (na 7 uur lezen) van de lezing van MEI van Herman Gorter ontstaat enige consternatie omdat er een lezer en/of een pagina ontbreekt.

Moi, le voisin (leesMEI 2011)

Na de 8 durende lezing van Mei van Herman Gorter speelde Moi, le voisin in het voorhuis van stadserf Rood|Noot.

leesMEI (Ype en Willem)

Ype Driessen en Willem Stam (makers van de fotostrip Ype & Willem) lezen een gedeelte van Mei van Herman Gorter tijdens leesMEI editie 2011 nr 2 - stadserf Rood|Noot & Hans Heesen

zaterdag 4 juni 2011

leesMEI editie 2011 nr 2 - foto's peter kolpa

quincy vangt moeder en kuikens


HKU-student Quincy van Driesten vangt moederkip en kuikens. En Alexandra brengt ze vervolgens naar 'zusterboerderij' De Vrijstaat alwaar ze een nieuw onderkomen hebben gekregen (op vrijdag 3 juni 2011).

woensdag 1 juni 2011

leesMEI podium 2011

Jorrit & Peter hebben vandaag het podium voor leesMei 2 juni 2011 geplaatst. Op een andere plek dan vorig jaar en enigszins aangepast.