zondag 22 februari 2009

de mara, een zoogdier













De mara, pampahaas of Patagonische haas is een knaagdier. Alhoewel de mara uiterlijk veel weg heeft van een haas of een kleine antilope, is zij nauwer verwant met de cavia.
Mara's leven in de droge, open struikwoestijnen en graslanden van Centraal- & Zuid-Argentinië. Overdag grazen ze op korte grassen, kruiden en bladeren en twijgen van korte struiken of liggen te zonnebaden. 's Nachts betrekken ze een zelfgegraven of verlaten hol. Mara's leven in monogame paartjes. Het mannetje blijft zijn hele leven lang bij het vrouwtje. De drang van mannetjes om zich te binden aan een vrouwtje is zo sterk, dat ze zich soms al binden met onvolwassen vrouwtjes. Het vrouwtje loopt voorop, het mannetje loopt erachteraan. Terwijl het vrouwtje graast of zoogt, let het mannetje op de aanwezigheid van roofdieren, of houdt hij vrijgezelle mannetjes op een afstand. De twee dieren houden constant met elkaar contact door middel van een lage brom.
Vrouwtjes zijn meestal slechts enkele uren per jaar ontvankelijk. Na een draagtijd van 90 dagen worden één tot drie jongen geboren. De jongen worden geboren in een gemeenschappelijk hol, waar de worpen van één tot vijftien paartjes in kunnen zitten. Dit hol wordt gegraven door de vrouwtjes. De worp wordt aan de rand van het hol gedaan, waarna de jongen zich dieper in het hol verstoppen. Alhoewel ze al binnen een dag kunnen grazen, blijven ze tot vier maanden lang in de buurt van het nest. Die tijd worden de jongen gezoogd. Eén à twee keer per dag bezoekt het paartje het nest om haar jongen te laten zogen. Met een fluitende roep roept ze de jongen. Ook jongen van andere worpen zullen proberen te zogen, maar het vrouwtje laat enkel haar eigen jongen toe.
(bron: wikipedia)