vrijdag 21 mei 2010

Ineke Inklaar over MEI

Pagina na pagina staat de tijd stil op boerenerf.
Twaalf uur lang voorleesestafette van Gorters 'Mei'

Boerderij Rood|Noot houdt stand temidden van oprukkende infrastructuur. De Mei van Gorter blijft overeind in deze tijd van 'oneliners'. Hans Heesen, organisator van de voorleesestafette van het 100 pagina's tellende gedicht ziet overeenkomsten.
Treinen denderen voorbij, het gezoem van auto's op de Gele Brug en de A2 is constant achtergrondgeluid. Maar liefhebbers van poëzie dragen gepassioneerd een pagina voor van de Mei van Gorter. De één na de ander.
De Tachtiger schreef dit gedicht eind 19e eeuw. Hij week af van de heersende dichttraditie: voor hem geen keurige versregels over degelijke onderwerpen. Maar een gedicht dat zintuiglijk en klankrijk het leven beschrijft van de maand Mei, met veel aandacht voor beelden uit de natuur.
'De meeste mensen kennen alleen de eerste regel - 'Een nieuwe lente en een nieuw geluid', vertelt Hans Heessen van 'Stelletje Druktemakers'. 'Bijna niemand heeft het ooit helemaal gelezen.' Grappend: 'Pagina voor pagina moet het samen lukken.'
Daarom organiseert hij de eerste, jaarlijks terugkerende Meilezing. Hij charterde (veelal Utrechtse) musici, dichters, acteurs, schrijvers, vertalers, componisten en boekverkopers om een pagina voor te lezen.
Ze staan - met meidoorncorsage - op een podium, voor een decor dat een opengevouwen boek voorstelt met de dichtregels erop gekriebeld. Van 12.00 tot 24.00 dragen ze voor.
Stadserf Rood|Noot aan de Oude Vleutenseweg, bi de Rode Doos, vindt hij een ideale locatie. Hij wijst naar de vervallen hoeve, de paardenstallen, de hooischelft, de vuurkorven, de gietijzeren punthekken. 'De boerderij is uit dezelfde tijd als het gedicht. Ze heeft zich gehandhaafd temidden van de oprukkende stad en infrastructuur, net als dat ene gallische dorpje van Asterix. De tijd staat hier stil. Daarom is het een goede plek om aandacht te besteden aan zo'n lang gedicht.

Ineke Inklaar in AD-UN van vrijdag 14 mei 2010